BLOG
Historial de consultes


30/09/2024 | Boví
0

Necrobacil·losi hepàtica en una canal de boví

En una canal de vedella de 12 mesos, mascle, de raça frisona s’observa un canvi de coloració groguenca generalitzat i presència de múltiples lesions nodulars al fetge. Es tracta de lesions multifocals aleatòries d’entre 1-2 cm de diàmetre disperses per tot l'òrgan, de coloració blanquinosa i amb un halo vermellós perifèric, les quals aprofundeixen en el parènquima i tenen aspecte necròtic (no exsudatiu).

Histològicament les lesions hepàtiques corresponien a àrees de necrosi coagulativa envoltades d’un halo de reacció inflamatòria mixta, això porta a classificar la lesió com una hepatitis necrotitzant multifocal generalitzada, subaguda de probable origen bacterià.

Es va fer cultiu microbiològic d’una mostra del fetge per detectar bacteris anaerobis i es va observar creixement de Fusobacterium necrophorum.

Es tracta per tant d’un cas de necrobacilosi hepàtica aquesta lesió es descriu en vedells i xais com una complicació d’una omfaloflebitis (inflamació del cordó umbilical) o be com una complicació d’una ruminitis (inflamació del rumen per una acidosi ruminal) en bovins. En aquest últim cas, l'embolització del bacteri des de la mucosa ruminal, mitjançant la circulació portal, accedeix al fetge, on es dissemina i genera les lesions característiques.

No està clar que aquesta lesió del fetge permeti explicar el canvi de coloració de la canal per una icterícia hepàtica. Però Fusobacterium pot eliminar toxines amb efecte hemolític i és altament probable que l’animal estigués septicèmic, podent provocar una icterícia pre-hepàtica. (EV)

Fetge de vedella amb lesions nodulars, multifocals generalitzades.

Fetge de vedella amb lesions nodulars, multifocals generalitzades.

A la secció es pot observar que també hi ha lesions a l’interior del parènquima.

A la secció es pot observar que també hi ha lesions a l’interior del parènquima.

Canal de boví amb canvi de coloració gronguenca lleu-modearada.

Canal de boví amb canvi de coloració groguenca lleu-modearada.

 



Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *