BLOG
Historial de consultes


21/03/2016 | Caça
0

Això no és una triquina!

Des d’una sala de tractament de carn de caça ens fan arribar unes larves de nemàtode que s'han trobat al fer una digestió artificial de fragments de múscul per al diagnòstic de triquina. Les larves són molt diferents de les de Trichinella spp. però l’inspector té curiositat per saber de quina espècie es tracta i  quin pot ser el seu origen.

Les larves van ser remeses al laboratori europeu de referència de parasitologia  on, mitjançant tècniques de PCR, les van identificar com a larves de Toxocara cati un nematode intestinal força freqüent en gats.

La troballa de larves de nematodes “contaminants”, diferents de Trichinella spp., no és infreqüent.   A banda de T.cati també es poden trobar d’altres nematodes com Toxocara canis (que parasita l’intestí dels gossos). Els ous de les dues espècies d’ascàrids surten a l’exterior via fecal i passat un temps es formen unes larves que no eclosionen. Quan els ous larvats, que contaminen els terres, són ingerits per hostes paratènics i accidentals les larves queden lliures i s’enquisten en diferents teixits, però no poden arribar a completar els seu desenvolupament. Els senglars les poden adquirir accidentalment quan fotjen la terra contaminada amb els ous. En els humans aquestes larves són les responsables de la parasitosi coneguda amb el nom de larva migrans visceral.

També s’ha descrit la presència de Metastrongylus spp. (nematodes pulmonars dels senglars) o fins i  tot larves de Panagrolaimus spp. que són nematodes de vida lliure. Es tracta de contaminacions accidentals que no suposen un risc zoonòtic.

 

Per llegir més sobre el tema us recomanem la següent publicació:

Molecular identification of nematode larvae different from those of the Trichinella genus detected by muscle digestion. Marucci G, Interisano M, La Rosa G, Pozio E. Vet Parasitol. 2013 May 20;194(2-4):117-20. doi: 10.1016/j.vetpar.2013.01.034. Epub 2013 Feb 5.

 

 

 

Larva de Toxocara cati trobada en el líquid de digestió per al diagnòstic de triquina. Credit imatge: Dr. E.Pozio. (http://www.iss.it/crlp/index.php?lang=2)

Larva de Toxocara cati trobada en el líquid de digestió per al diagnòstic de triquina. Credit imatge: Dr. E.Pozio.

 

En aquesta imatge es comparen una larva de Toxocara cati amb una de Trichinella britovi, s’evidencia que són clarament diferenciables per morfologia i mida. Credit imatge: Dr. E.Pozio. (http://www.iss.it/crlp/index.php?lang=2)

En aquesta imatge es comparen una larva de Toxocara cati  (a baix) amb una de Trichinella britovi (a dalt, a l'esquerra), s’evidencia que són clarament diferenciables per morfologia i mida. Credit imatge: Dr. E.Pozio.

En el seguent vídeo es pot veure una larva de caractarístiques semblants a les descrites en aquesta entrada:
https://youtu.be/Lsl11Q1-EPwAfegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha