BLOG
Historial de consultes


10/10/2018 | Boví
0

Lesió piogranulomatosa nodular a la cara d’un boví

En una canal de boví de raça frisona, femella, de 3 anys d’edat s’observa una lesió nodular a la galta esquerra, que ulcera la pell i presenta un aspecte de coliflor d'aproximadament 10x10 cm de diàmetre màxims. Des de la cavitat oral es pot observar una proliferació de teixit tou per sobre de la geniva del maxil·lar esquerra. Els nòduls limfàtics  submandibular i parotidi es troben augmentats de mida.

L’estudi histopatològic classifica la lesió com una estomatitis (inflamació del boca) piogranulomatosa crònica,  les imatges observades són altament compatibles amb un cas de llengua de fusta, infecció per Actinobacillus lignieresii.

El cultiu microbiològic però va evidenciar un creixement abundant de Trueperella pyogenes. Un bacteri normalment associat a la presència d’abscessos.

Dins del diferencial també calia incloure lesions de tipus neoplàsic com un papil·loma o carcinoma de cèl·lules escamoses.

 

Aspecte extern de la lesió, s'observa com ulcera la pell.

Aspecte de la massa des de l'interior de la boca.

Detall de la textura de la massa, un cop seccionada.

Infiltrat inflamatori purulent (constituït per leucòcits polimorfonuclears neutròfils) amb imatges de Splendore hoeppli (de color rosa, colònies bacterianes amb dipòsits d'immunocomplexes al voltant).

Detall de l'infitrat en una zona on era de tipus més granulomatós, és a dir, format per macròfags, algun d'ells multinucleat.

 

 Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha