BLOG
Historial de consultes


25/03/2019 | Uncategorized
0

Lesions esfèriques blanquinoses en les vísceres abdominals d’una tonyina

Ens arriba una consulta d’un inspector d’una confraria de pescadors: Ha observat, en el fetge d’una tonyina vermella (Thunnus thynnus), múltiples lesions blanquinoses esfèriques.

Un cop examinada la lesió amb més deteniment, s’aprecia que, de fet, les lesions blanquinoses estan sobre tot localitzades a la serosa i entre el teixit conjuntiu dels cecs pilòrics. L’extensió d’una d’aquestes estructures esfèriques, observada al microscopi, permet observar multitud d’espores de microsporidis de 3-4 micres de diàmetre que, morfològicament, són compatibles amb descripcions d’espècies similars (com ara seriola japonesa, Seriola quinqueradiata) de microsporidis del gènere Microsporidium.

Aquests paràsits (del regne dels fongs) són intracel·lulars i provoquen la hipertròfia de les cèl·lules de l’hoste per la presència de les seves espores formant les lesions esfèriques macroscòpiques que s’anomenen genèricament xenomes.

Els microsporidis en peixos no suposen cap zoonosi coneguda. Si be és cert que s’han descrit, en pacient immunosuprimits, infeccions oportunistes per algunes espècies de microsporidis.

Per fer aquest diagnòstic hem incorporat a l’equip del SESC als experts del Servei de Diagnòstic Patològic en Peixos (SDPP) de la Facultat de Veterinària de la UAB.

 

Múltiples lesions esfèriques blanquinoses (xenomes) als cecs pilòrics.

En fer una extensió d’uns dels xenomes, es poden observar multitud d’espores amb la morfologia i mida típica de les espores de microsporidis.Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha