Melanosi
A la inspecció post mortem d’un vedell, s’observa melanosi maculosa en forma de múltiples àrees multifocals de mida variable (majoritàriament de 2-6 cm de diàmetre) de color negre brillant al pulmó, fetge, cor, aorta i a la canal (peritoneu i fàscies intermusculars).
La melanosi maculosa és una hiperpigmentació de diversos teixits i òrgans produïda generalment per la melanina o bé per altres pigments. És un transtorn congènit del metabolisme, sense significació patològica, que afecta especialment els remugants i el porcí. En boví, aquests dipòsits s’observen principalment a pulmó, fetge, encèfal i medul·la espinal. En oví, al fetge. En porcí al greix abdominal i el braguer (en ibèrics només afecta la pell). Altres localitzacions on es pot observar en les espècies citades són: el cor, la pleura, el peritoneu, les fàscies intermusculars (epimisi), els cartílags i els ossos.
La melanosi maculosa és causa de decomís de les parts afectades per alteració organolèptica greu de vísceres i també de la canal.
Des del punt de vista de salut alimentària no existeix cap risc documentat respecte a la melanosi, per la qual cosa, potencialment, es podria consumir.
El codi internacional FAO/OMS aconsella que en la melanosi disseminada en vedells, si no es possible l’eliminació o espurg de les parts afectades, es practiqui un decomís total de la canal i les vísceres.En cas contrari,si fós possible, canal i vísceres poden ser aptes per el consum previ espurg i decomís de les parts afectades.