BLOG
Historial de consultes


16/01/2014 | Uncategorized
0

Resum anual 2013

Durant el 2013 s’han publicat 33 entrades en aquest blog en Català, Espanyol i Anglès, que han tingut un total de 29.010 visites amb un total de 63.869 pàgines vistes.

A continuació presentem un resum de les dades d'aquest any. Aprofitem per agrair la col·laboració i esforç dels patòlegs i experts en sanitat animal tant del CReSA, del SDPV i de la Facultat de Veterinària de la UAB així com al personal de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), especialment als inspectors veterinaris oficials que amb les seves contribucions fan possible l'èxit d'aquesta pàgina.

Evolució del número de consultes arribades al SESC. El nombre de consultes pràcticament no ha variat respecte els dos anys anteriors, estabilitzant-se en la xifra de 150 consultes anuals. Hi ha hagut, això si, un increment notable del número de consultes telemàtiques respecte els dos anys anteriors.

Evolució del número de consultes arribades al SESC. El nombre de consultes pràcticament no ha variat respecte els dos anys anteriors, estabilitzant-se en la xifra de 150 consultes anuals. Hi ha hagut, això si, un increment notable del número de consultes telemàtiques respecte els dos anys anteriors.

Distribució per espècies de les consultes arribades al SESC. El sector boví, un any més, és el que aporta més mostres, sobretot per a la confirmació de diagnòstic de zoonosis com  la tuberculosi i la cisticercosi bovina. El sector porcí és el que major nombre de consultes purament telemàtiques envia. La majoría de mostres d’aviram eren per confirmar la malaltia de Marek.

Distribució per espècies de les consultes arribades al SESC. El sector boví, un any més, és el que aporta més mostres, sobretot per a la confirmació de diagnòstic de zoonosis com la tuberculosi i la cisticercosi bovina. El sector porcí és el que major nombre de consultes purament telemàtiques envia. La majoría de mostres d’aviram eren per confirmar la malaltia de Marek.

Distribució per òrgans de les consultes rebudes. A dins de la categoría de multisistèmic hi trobem, per exemple, mostres per confirmar la malaltia de Marek; la majoria de mostres de de múscul/miocardi eren per descartar cisticercosi.

Distribució per òrgans de les consultes rebudes. A dins de la categoría de multisistèmic hi trobem, per exemple, mostres per confirmar la malaltia de Marek; la majoria de mostres de de múscul/miocardi eren per descartar cisticercosi.

Distribució  de les mostres analitzades en funció del servei de diagnòstic. SDPV: servei de diagnòstic de patologia veterinària. NBS3 unitat de nivell de biocontenció 3 del CReSA. NBS2 laboratoris convencional del CReSA. Els laboratoris de microbiologia i parasitologia són els de la facultat de veterinària de la UAB. LVDMI: Laboratori Veterinari de Diagnòstic de Malalties Infeccioses. Una mateixa consulta pot generar diferents mostres en un mateix servei o a diferents serveis.

Distribució de les mostres analitzades en funció del servei de diagnòstic. SDPV: servei de diagnòstic de patologia veterinària. NBS3 unitat de nivell de biocontenció 3 del CReSA. NBS2 laboratoris convencional del CReSA. Els laboratoris del Servei Veterinari de Bacteriologia i Micologia (SVBM) i el de parasitologia són els de la facultat de veterinària de la UAB. LVDMI: Laboratori Veterinari de Diagnòstic de Malalties Infeccioses. Una mateixa consulta pot generar diferents mostres en un mateix servei o a diferents serveis.

 

Taula 1: SOSPITES I DIAGNÒSTICS

SOSPITA

Número de consultes

% Confirmació de la sospita

DIAGNÒSTICS ALTERNATIUS

Malaltia de Marek

24

66%   (16/24)

Proventriculitis (2)

Carcinoma de cel·lules escamoses (1)

Verola aviar (1)

Dermatitis pustular ulcerativa (1)

No s’assoleix diagnòstic (3)

Tuberculosi

19

47.4%   (9/19)

Lesió piogranulomatosa (bacteriana) (4)

Granulomes fúngics (2)

Trueperella pyogenes (1)

Pseudotuberculosis (1)

Cos extrany (1)

Mesotelioma (1)

Cisticercosi

18

50%   (9/18)

Miositis eosinofílica (4)

Quist epitelial (2)

Altres (3)

Malalties parasitàries

(diferents de cisticercosi bovina)

18

61%    (11/18)

Cisticercus tenuicollis (7)

Cisticercus ovis (2)

Besnoitiasi (1)

Dermatitis per picada d’insectes (1)

Hiperplasia beninge (1)

No s’assoleix diagnòstic (4)

Consultes tècniques, de caràcter no diagnòstic (2)

Neoplasia

14

71.4%   (10/14)

Limfoma (3)

Melanoma (2)

Lipoma/Liposarcoma (2)

Carcinoma de cèl·lules escamoses (1)

Fibropapiloma (1)

Osteocondromatosi (1)

Ectima contagiós (1)

Pneumònia granulomatosa (1)

Quists hepàtics congènits (1)

No s’assoleix diagnòstic (1)

ALTRES

(n=53)

COMENTARIS

Lesions de la pell i annexes

13

Tinya (2)

SDNP (1)

Sarna (1)

Papilomavirus (1)

Dermatitis supurativa (1)

Sialocele (1)

Lesions de tipus traumàtic (1)

Lesions hemorràgiques inespecífiques (1)

No s’assoleix diagnòstic degut a l’escaldat (4)

Altres

40

Rinitis atròfica (5)

Nefritis intersticial/Pielonefritis (4)

Granuloma fúngic (2)

Osteomielitis purulenta (T. pyogenes) (2)

Peritonitis fibrosa crònica (2)

Icterícia (2)

Neoplasia limfoide (2)

Pericarditis fibrinosa (2)

Gota (1)

Cirrosi hepàtica (1)

Necrosi isquèmica per torsió (1)

Nefroblastoma (1)

Quist epidermoide (1)

Sagnat insuficient (1)

Neoplasia benigna de cel·lules fusiformes (1)

Ronyó poliquistic (1)

Miositis eosinofílica (1)

Necrosi del greix (1)

Pleuropneumònia fibrinosa abscedificant (1)

Abscés de miocardi (1)

Altres (5)

Consultes tècniques, de caràcter no diagnòstic (2)Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *