BLOG
Historial de consultes


23/04/2019 | Equí
0

Estrongilosi en una canal de cavall

En una canal de cavall de 12 mesos de raça Cavall Pirinenc Català s’observa la presència d’abundants estructures nodulars disseminades per el peritoneu i el greix abdominal. A l’interior s’observen larves de nemàtodes.

Aquests nematodes són compatibles amb els del grup dels grans estròngils (família Strongylidae). L’estudi parasitològic permet identificar-los com a larves de Strongylus edentatus (concretament la fase larvària L5 també anomenats adults inmadurs).

Es tracta de paràsits intestinals que presenten, durant el seu cicle, fases de migració  larvària fora de l’intestí durant les que causen lesions al fetge i en altres estructures abdominals com l’oment, lligaments hepàtics i diafragma, sovint associades a hemorràgies, i generant, com en el cas que ens ocupa, granulomes eosinofílics. Un cop maduren les larves tornen a l’intestí on els adults posaran el ous, provocant nòduls o plaques edematoses i/o hemorràgiques a la paret del cec i del colon.

No es tracta d’una zoonosi.

En obrir els quists del greix abdominal s’observen les larves de fins a 4 cm de longitud.

Larves mascles i femelles de Strongylus edentatus.

Observació d’una larva femella de Strongylus edentatus a la lupa.

Detall de la càpsula bucal d’una larva de Strongylus edentatus.

Comparativa entre les càpsules bucals de Strongylus edentatus i Strongylus vulgaris. El segon és el paràsit nemàtode més comú en cavalls i es caracteritza per provocar arteritis a la circulació mesentèrica que pot causar infarts arterials i còlics al budell gros.Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha