BLOG
Historial de consultes


22/11/2022 | Boví
0

Lesions de malaltia hemorràgica epizoòtica en bovins.

S’ha confirmat, per primera vegada a l’estat, malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE) en dues explotacions de boví en les províncies de Cádiz i Sevilla, a més de sospitar-se per simptomatologia clínica compatible en 25 altres explotacions fins el moment. Espanya ha perdut l’estatus de país lliure de MHE. La informació actualitzada pel que fa al seguiment dels brots la podeu trobar a les fonts oficials del ministeri. Des del SESC, volem aprofitar l’oportunitat per revisitar la MHE des del punt de vista patològic, i comentar les lesions que es podrien observar a nivell d’escorxador.

La MHE és una malaltia transmesa per la picada d’un insecte dípter (Culicoides), causada per un orbivirus proper al causant de la llengua blava en petits remugants. De fet, la malaltia que causa és comparable a la llengua blava, tot i que generalment presenta una menor gravetat. Infecta i causa malaltia a bovins, que rarament és greu o mortal. La infecció a ungulats salvatges, com el cérvol, generalment és més greu (es calcula que té taxes de mortalitat igual o majors al 20%). Les ovelles i cabres es poden infectar amb el virus de la MHE però rarament desenvolupen signes clínics.

La infecció pel virus de la MHE resulta en replicació endotelial i dany vascular, que és el principal responsable dels signes clínics i les lesions que s’observen en els animals infectats. Els signes clínics inclouen febre, edema facial (bàsicament conjuntival), descàrrega ocular i/o nasal, salivació, dispnea, eritema o descamació del musell, coixera i eritema del braguer.

Pel que fa a les lesions que es podrien veure a l’escorxador, cal considerar que en molts casos poden ser lleus, poc específiques, i que cal complementar amb l’examen ante-mortem. Les lesions més freqüentment es confinen a la cavitat oral i consisteixen en congestió, petèquies, hemorràgies, vesícules, erosions i/o ulceracions multifocals de la cavitat oral, llengua i/o llavis o regió coronal (transició entre la pell i la peülla). La forma més greu, anomenada en el seu moment al Japó malaltia d’Ibaraki (una forma de MHE causada pel serotip 2), és més similar a la llengua blava en ovelles, cursant amb edemes i hemorràgies en altres localitzacions. El diagnòstic diferencial ha d’incloure febre aftosa, diarrea vírica bovina, rinotraqueïtis infecciosa bovina, estomatitis vesicular, febre catarral maligna i febre efímera bovina.

En el cas de trobar-ne casos sospitosos, és important remetre mostres al Laboratori Central de Veterinària (LCV, Algete) per descartar la sospita mitjançant una PCR donat que la MHE està sotmesa a control oficial. Les mostres d’elecció són: un hisop de lesions vesiculars/ulcerades (ante-mortem i post-mortem) o melsa, limfonode i pulmó (post-mortem). (AC)

Edema conjuntival en una vaca. Font: CDC-EID.

Edema conjuntival en una vaca. Font: CDC-EID.

Boví. Lesions ulceratives a la mucosa oral. Font: CDC-EID.

Boví. Lesions ulceratives a la mucosa oral. Font: CDC-EID.

Bovins que presenten hipersalivació i lesions ulceratives a la mucosa oral. Font: Cornell University, College of Veterinary Medicine.

Bovins que presenten hipersalivació i lesions ulceratives a la mucosa oral. Font: Cornell University, College of Veterinary Medicine.

 



Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *