BLOG
Historial de consultes


21/08/2014 | Boví
0

Lesions tuberculoses: per què cal confirmar el diagnòstic?

En cas de detectar lesions compatibles és essencial realitzar una confirmació laboratorial del cas, que inclou diagnòstic histopatològic i PCR. I és especialment rellevant poder fer un cultiu microbiològic per aïllar el micobacteri i determinar quina soca o espoligotip és la causant del nou brot. Aquesta informació por ser clau per determinar-ne l’origen i poder establir mesures efectives de control epidemiològic.

Els teixits diana per detectar lesions tuberculoses són els pulmons i els nòduls limfàtics respiratoris (traqueobronquial i mediastínic) i els nòduls limfàtics retrofaringis.

En cas d’observar una lesió compatible amb tuberculosi cal mantenir les mostres a temperatura de refrigeració i remetre-les al laboratori el més aviat possible per tal d’optimitzar l’èxit del cultiu. En cas que l’enviament s’hagi de retardar més de 24-48h es recomana congelar una part de la lesió i fixar en formol una altre part.

La congelació manté viables els micobacteris i evita que creixin altres bacteris contaminants que dificultarien el cultiu. Si es fixa en formol tota la mostra ja NO serà possible fer un cultiu degut a que el formol inactiva els micobacteris.

Canal de vaca de 84 mesos, Bruna dels pirineus, amb lesions de tuberculosi perlada a la pleura parietal.

Canal de vaca de 84 mesos, Bruna dels pirineus, amb lesions de tuberculosi perlada a la pleura parietal.

Detall de les lesions granulomatoses a la pleura.

Detall de les lesions granulomatoses a la pleura.

Els nòduls limfàtics d’aquesta vaca també tenien lesions compatibles amb tuberculosi.  A: Nòdul limfàtic retrofaringi. B: Nòdul limfàtic traqueobronquial. C: Nòdul limfàtic mediastínic.

Els nòduls limfàtics d’aquesta vaca també tenien lesions compatibles amb tuberculosi. A: Nòdul limfàtic retrofaringi. B: Nòdul limfàtic traqueobronquial. C: Nòdul limfàtic mediastínic.

Envasat correcte de mostres biològiques. 1º: Envàs primari hermètic. 2º: Envàs secundari, preferiblement aïllant tèrmic, amb acumulador de fred i material absorbent. 3º: Contenidor extern amb la documentació de les mostres, la sol•licitud d’anàlisi impresa i el remitent .

Envasat correcte de mostres biològiques. : Envàs primari hermètic. : Envàs secundari, preferiblement aïllant tèrmic, amb acumulador de fred i material absorbent. : Contenidor extern amb la documentació de les mostres, la sol•licitud d’anàlisi impresa i el remitent .Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *