BLOG
Historial de consultes


08/11/2018 | Pell (porcí)
2

Mal roig en una canal de porc

Malgrat ja fa 10 anys que funciona aquesta pàgina web encara no ens havia arribat un cas clar del clàssic mal roig en una canal de porc. Aquesta malaltia que provoca lesions vermelloses a la pell  amb una característica morfologia de diamant.

Es tracta d'una malaltia infecciosa causada per el bacteri Erysipelothrix rhusiopathiae, és tracta d'un bacteri amb un rang d'hostes molt ampli (pot afectar també xais, ocells i a les persones). És força comú en porcs, sobretot entre 2 i 12 mesos d'edat.

El curs pot ser varaible, des d'una forma septicèmica aguda, normalment fatal i associada a brots epidèmics, a formes més cròniques i lleus, típiques de situacions endèmiques, on predominen les caracterítiques lesions necròtiques de la pell, endocarditis (inflamació de les vàlvules del cor) i poliartritis fibrinosa.

En ser una septicèmia (febre alta, abortaments...) i presentar lesiosn eritematoses cutànies, cal tenir-la en compte en el diferencial d'altres septicèmies i de virus com els de la PPA o la PPC.

A continuació un parell d'imatges de lesions cutànies, en canals de porc ja escaldades, que ens han arribat:

Lesions en forma de rombe, o diamant, a la pell de la canal.

 

Un altre cas més lleu.

 2 comment(s)


 1. Juan
  30/03/2023

  Sigue siendo motivo de decomiso total si las lesiones de la piel ya no son rojas y solo se ven los relieves?

  1. evidal
   31/03/2023

   Si se observa el relieve antemortem, tras el escaldado las lesiones se veran seguro enrojecidas. En cualquier caso, una sospecha de mal rojo, por definición se trata de una septicemia bacteriana, por lo tanto, en efecto, seria decomiso total.

Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *