BLOG
Historial de consultes


19/05/2009 | Aviram
25

Malaltia de Marek

La Malaltia de Marek (MD) és una malaltia neoplàsica de l’aviram causada per la infecció amb un alfa-herpesvirus oncogènic. El virus de Marek (MDV) presenta una distribució molt ubiqua i és molt resistent en condicions ambientals per tant, és pràcticament segur que totes les aus estan exposades a soques de MDV durant la seva vida, i per tant estan infectades. Però només en uns pocs casos es desenvoluparà la malaltia. La infecció que produeix en les aus és persistent i poden estar infectades durant tota la seva vida. El virus infecta cèl·lules limfocitàries, que en alguns casos es transformaran en cèl•lules tumorals i infiltraran diferents òrgans i teixits de l’animal.

Es poden observar diferents quadres clínics en la Malaltia de Marek:

 

QUADRES CLÍNICS DE LA MALATIA DE MAREK

Nerviós S’observa una paràlisi flàccida generalment unilateral de les potes o les ales. Les cèl·lules tumorals en aquest cas infiltren el sistema nerviós perifèric, especialment el nervi ciàtic (neurolimfomatosi).
Visceral Mortalitat en degoteig i en alguns casos diarrea. A la necròpsia s’observa la presència de tumors en diferents òrgans. Els més comuns són fetge, proventricle i melsa.
Coll flàccid S’observa una paràlisi flàccida transitòria del coll de les aus, que els obliga a adoptar una postura amb el coll estirat a terra. Generalment, s’associa a la infecció amb soques altament virulentes (“very virulent plus”) del virus de Marek (vv+ MDV).

Donada la ubiqüitat i resistència del virus és habitual la vacunació al 1er dia de vida en sala d’incubació per evitar el contagi dels pollets. Tot i això, l’eficàcia de la vacuna depèn de diversos factors:

 

FACTORS QUE  CONDICIONEN L’EFICÀCIA DE LA VACUNA

Patotip Hi ha diferents patotips de soques de Marek: les soques virulentes (“virulent” – v MDV), les altament virulentes (“very virulent” – vv MDV) i les altament virulentes plus (“very virulent plus” – vv+ MDV). Entre altres coses les soques vvMDV i les vv+MDV es caracteritzen per poder trencar la immunitat generada per les vacunes de Marek HVT i bivalents. Aquí no sabem quins patotips tenim en camp, però la clínica de coll flàccid que s’observa en algunes explotacions s’associa a soques vv+MDV, per tant probablement estan circulant.
Serotip A més també hi ha diferents serotips de Marek (1, 2 i 3). Les vacunes més comuns porten bé HVT (serotip 3)  o bé Rispens CVI988 (serotip 1) i hi ha algunes vacunes combinades.La CVI988 sembla que és la que dóna millor protecció enfront vv+MDV.La HVTdóna bona protecció enfront soques virulentes, i en combinació amb soques del serotip 2 enfront soques vvMDV.
Genètica També hi ha un efecte genètic: algunes estirps són més susceptibles a Marek que d’altres.
Conservació La vacuna de Marek es conserva congelada en nitrogen líquid i el seu maneig en sala d’incubació ha de ser molt bo perquè el títol de la vacuna cau molt ràpidament.
Pauta  Per acabar de complicar el tema, com que a dia d’avui els broilers es sacrifiquen molt aviat, en molts casos no els dóna temps a desenvolupar malaltia, i és comú no vacunar a dosi completa. De fet la majoria dels casos de Marek que es veuen a escorxador solen ser en aus de creiexement més lent.

ANTEMORTEM: Els signes dependran del quadre clínic dels animals, però es pot observar paràlisi de les extremitats o paràlisi flàccida del coll.

POSTMORTEM: Les lesions observades poden incloure engruiximent, generalment unilateral, dels nervis ciàtics, lesions nodulars a les vísceres, engruiximent de la paret del proventricle, esplenomegàlia i nòduls perifol·liculars a la pell.

DIAGNÒSTIC LABORATORIAL: El diagnòstic de MD no solament ha de confirmar la malaltia sinó que ha de descartar altres síndromes neoplàsiques en les aus com pot ser la leucosi. Això es pot fer mitjançant un estudi histopatològic, per tant els teixits que s’han d’enviar (remetre mostres en formol) han d’incloure aquells que ens permetin diferenciar ambdues malalties. Mostres: nervi ciàtic, pell, encèfal i bossa de Fabrici. A més a més, s’han d’enviar els teixits o òrgans que es vegin afectats (fetge, melsa, proventricle, etc).

Imatge característica d’un pollastre amb paràlisi flàccida del coll.

Imatge característica d’un pollastre amb paràlisi flàccida del coll.

Paràlisi de les extremitats.

Paràlisi de les extremitats.

Imatges de nòduls perifol•liculars a les extremitats.

Imatges de nòduls perifol•liculars a les extremitats.

Imatges de nòduls perifol•liculars al coll.

Imatges de nòduls perifol•liculars al coll.

Esplenomegàlia.

Esplenomegàlia.

Proventriculitis.

Proventriculitis.

Infiltrat neoplàssic limfoide al fetge.

Infiltrat neoplàssic limfoide al fetge.



25 comment(s)


  1. elizabeth
    06/09/2023

    Buenas noches , tengo gallinas y dos de ellas se contagiaron del marek , las sacrificamos . Mi consulta es ¿si el resto de aves esta contagiada? , ya que no han recibido la vacuna . Gracias .

  2. Juan
    29/07/2022

    ¿Las gallinas también pueden presentar la cola caída y la cara pálida debido al Marek?

  3. depositos en oxxo
    21/07/2021

    ¿puede afectar a las personas?

    1. SESC
      27/07/2021

      Buenos días, la enfermedad de Marek no es una zoonosis, no afecta a las personas.

  4. silvia
    03/03/2021

    Quisiera saber si a los patos de casa tambien les da esta enfermedad, porque mis patos de 2 meses caminan un poco y Se sientan doblan sus patas y tiemblan sólo quieren estar sentados, pero si comen bien. por favor ayúdame.

    1. SESC
      03/03/2021

      El virus que causa la Enfermedad de Marek es un alfaherpersvirus, específico de pollos, pavos y codornices. Aunque otras aves, como lo patos, pueden ser portadoras, estas no sufren la enfermedad.

  5. Mariela Vasquez
    01/03/2021

    Que medicamento le puedo dar a mi gallo que tiene Mareck. Y si es verdad que lo tengo que sacrificar

    1. SESC
      02/03/2021

      La vacunación (básicamente a nivel de incubadora) es la única estrategia para el control y prevención de la Enfermedad de Marek.

  6. Pilar
    17/02/2021

    A pollitas de 3 meses les puede dar el marek si es que no han recibido la vacuna en la incubadora

    1. SESC
      03/03/2021

      La forma aguda de Marek si que puede aparecer a los 3-4 meses. La forma clásica normalmente aparece a los 5-6 meses.

  7. Ron Lopez
    12/07/2020

    Y hay alguna Cura para esto o ya es irreversible?

    1. SESC
      13/07/2020

      La vacunación (básicamente a nivel de incubadora) es la única estrategia para el control y prevención de la Enfermedad de Marek.

  8. Ulises Ivan Hernandez Araujo
    09/06/2020

    Buenas tardes, el virus marek puede contagiar humanos????

    Y si es asi, ¿ cuales son los sintomas que presenta el ser humano?

    Porfavor, necesito esa informacion.

    ES URGENTE!!!.

    1. SESC
      09/06/2020

      El virus de Marek no afecta a las personas.

  9. Angel
    04/06/2020

    Buenos días quisiera saber si el consumo de huevos de gallinas con la enfermedad de marek, es perjudicial para la salud humana.

    1. SESC
      08/06/2020

      Buenos días, la enfermedad de Marek no es una zoonosis, no afecta a las personas.

  10. Fidel
    05/05/2020

    Se puede consumir la carne del gallo con marek o no

    1. SESC
      06/05/2020

      La Enfermedad de Marek no es una zoonosis, es decir que no se transmite a las personas. Pero la normativa exige retirar del consumo todas aquellas canales con evidencias de enfermedad generalizada.

    2. javier gomez
      03/07/2022

      quisiera saber si afecta a las personas al consumir el ave o si se puede contagiar y afectar la vista

      1. evidal
        11/07/2022

        El Virus de Marek no afecta a las personas.

  11. Mirta solis
    16/04/2020

    He buscado esa vacuna en varias veterinarias y no la puedo conseguir, unicamente venden la triple aviar, newcastle y viruela, como sera q la puedo conseguir para mis animalitos ya q han presentado estos sintomas

  12. Barbara
    16/03/2020

    Que remedio hay para combatir la enfermedad de marek?

    1. SESC
      17/03/2020

      La vacunación (básicamente a nivel de incubadora) es la única estrategia para el control y prevención de la Enfermedad de Marek.

  13. Jesus varillas
    10/07/2019

    Mi consulta es que tengo unos pollitos de 2 meses y medio, con problemas de ceguera sus pupilas se ponen blanco cristalino, pero están normal, gorditos comen bien a pesar que estan con la ceguera cual puede ser los problemas que presentan mis aves.

    1. SESC
      16/07/2019

      La lesión que describes (ojo blanco) puede significar que tus aves tienen o bien una ulcera corneal o hipopion (pus en la cámara anterior del ojo). Aunque si realmente están ciegos no deberían de comer normalmente.

      Si se trata de úlceras puede ser por un exceso de amoníaco en el ambiente (por falta de ventilación) el hipopion está causado por una infección bacteriana secundària (que también podría ser secundaria a la úlcera).

Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *