BLOG
Historial de consultes


26/10/2016 | Oví
0

Múltiples lesions parasitàries en una canal de xai

En una canal de xai, femella d’uns 4 mesos d’edat s’observen múltiples lesions nodulars, blanquinoses, algunes d’elles calcificades, a pulmó, fetge i també al cor i a diferents músculs esquelètics.

Alguns dels quists observats a nivell de les seroses, com els del fetge, presentaven cisticercs viables que, degut a la seva localització, es podien classificar com a cisticercosi visceral o Cysticercus tenuicollis (fase larvària de la Taenia hydatigena, molt comú en petits remugants l’hoste definitiu de la qual és el gos).

D’altra banda els nòduls musculars, tant al miocardi com al múscul esquelètic, corresponien microscòpicament a lesions de tipus granulomatós amb un marcat component de leucòcits eosinòfils característic de processos parasitaris. En aquest cas es tractaria doncs d’una lesió compatible amb cisticercosi muscular o Cysticercus ovis. Es tracta de la fase larvària de la Taenia ovis, una altre paràsit que te el gos com a hoste definitiu.  No es tracta d’una zoonosi, però pot comportar pèrdues econòmiques per que la canal esdevé no apte per al consum.

A més a més, microscòpicament, es van poder observar quists de Sarcocystis a las fibres musculars del cor. Normalment aquests paràsits s’associen a lesions de miositis eosinofílica tot i que en aquest cas no s’apreciaven macro ni microscòpicament.

És convenient que es revisi el programa de desparasitació (en particular dels gossos) de les explotacions que presenten canals amb aquesta problemàtica.

 

Granulomes al diafragma (cisticercosi muscular).

Granulomes al diafragma (cisticercosi muscular).

 

Múltiples granulomes al miocardi (cisticercosi muscular).

Múltiples granulomes al miocardi (cisticercosi muscular).

 

Quist degenerat a la serosa del pulmó (cisticercosi visceral).

Quist degenerat a la serosa del pulmó (cisticercosi visceral).

 

Quists a la serosa fetge, el de l’esquerre contenia un cisticerc viable (cisticercosi visceral).

Quists a la serosa del fetge, el de l’esquerre contenia un cisticerc viable (cisticercosi visceral).

 

Granuloma a la musculatura esquelètica (cisticercosi muscular).

Granuloma a la musculatura esquelètica (cisticercosi muscular).

 Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha