BLOG
Historial de consultes


17/12/2015 | Cavitat abdominal (porcí)
1

Diàtesi hemorràgica en una canal de porc

En una canal de porc de 6 mesos de raça híbrida s’aprecien múltiples hemorràgies (petèquies i equimosis) a la pell, i a les seroses de les cavitats abdominal i toràcica. De forma generalitzada els nòduls limfàtics presenten un aspecte hemorràgic.

Aquestes lesions son indicatives d’una diàtesi hemorràgica, és a dir, una predisposició a l’hemorràgia. Es tracta d’un signe inespecífic que pot tenir causes diverses. Cal tenir en compte una sèrie de consideracions prèvies en aquest cas que poden ajudar a acotar el diagnòstic diferencial:

 • Només hi havia un sol animal afectat.
 • No es van detectar alteracions antemortem (ni a l’explotació ni a l’escorxador).
 • L’estudi histopatològic dels nòduls limfàtics va evidenciar que l’aspecte hemorràgic dels nòduls limfàtics era degut a reabsorció de sang i aquests no tenien altres lesions en el teixit limfoide.

Causes d’origen infecciós.

El fet que només un animal es trobés afectat i l’absència de signes clínics observats antemortem, va en contra d’aquesta hipòtesi, però no es pot descartar:

 • En un quadre com aquest el primer que cal sospitar és una infecció vírica. Virus com el de la Pesta porcina clàssica (PPC) o el de la Pesta porcina africana (PPA)  poden donar quadres com aquest. Per tant cal descartar que es tracti d’aquestes malalties mitjançant RT-PCR i PCR, respectivament, per detectar genoma viral, per exemple en mostres de nòduls limfàtics o tonsil·les. En aquest animal les dues proves van donar un resultat negatiu.
 • Una septicèmia o infecció bacteriana generalitzada, podria donar també un quadre com el que s’observa aquí. Entre el agents que poden causar septicèmia en porc destaquen: Actinobacillus suis, Erisipelothrix rhusiopathiae, Streptococcus spp., Listeria monocytogenes... En aquest cas es va realitzar un cultiu microbiològic a partir de mostres de melsa, òrgan ric en sang, amb un resultat negatiu.

Altres possibles causes.

Descartades les causes d’origen infecciós altres possibles explicacions per les hemorràgies i la conseqüent reabsorció de sang als nòduls limfàtics serien:

Alteracions de la coagulació (molt poc freqüents en porc):

 • Intoxicació amb anticoagulants (warfarines -verí de rata-)
 • Púrpura trombocitopènica (afecta habitualment a garrins de pocs dies)

Hemorràgies originades durant el procés de sacrifici, secundàries a un procés agònic anormal.
Per llegir mes sobre causes de lesions eritematoses en canals de porc: Cinc raons que poden fer que una canal porc es torni vermella.

Petèquies generalitzades a la pell de la canal.

Petèquies generalitzades a la pell de la canal.

Detall de les lesions cutànies.

Detall de les lesions cutànies.

Les petèquies s’observen en tota la profunditat de la dermis.

Les petèquies s’observen en tota la profunditat de la dermis.

Petèquies i equimosis a la serosa de l’estómac i aspecte hemorràgic dels nòduls limfàtics (sagetes).

Petèquies i equimosis a la serosa de l’estómac i aspecte hemorràgic dels nòduls limfàtics (sagetes).1 comment(s)


 1. Juan Antonio Simón
  17/12/2015

  Gracias por vuestro trabajo, resulta muy atractivo i formativo.
  Feliz Navidad

Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *