BLOG
Historial de consultes


12/07/2022 | Aviram
0

Indicadors de deficiències en el procés d’atordiment en aviram

En una canal de pollastre s’observa una marcada congestió de el cap i el coll així com lesions ulceratives bilaterals a la pell dels tars-metatars. Aquestes lesions a les extremitats son indicatives que l’animal ha patit un abrasió amb la superfície dels ganxos per excessiu contacte, ja sigui per la forma en com han sigut penjats o pel temps que han estat  suspesos d’aquests prèviament a la seva mort. La congestió al cap i al coll indica que l’animal no va ser correctament dessagnat.

Abans del sacrifici de pollastres i gallines aquestes són sotmeses a un procés d’estabornit, que sovint consisteix en el pas d’una corrent elèctrica per tot el cos de l’animal (electrocució). Amb l’amperatge i freqüències correctes, aquesta electrocució pot ser mortal per als animals, però els escorxadors solen evitar aquests valors mortals per millorar la qualitat de la canal que se n’obté, de forma que l’atordiment sol ser en molts casos reversible (l’animal es pot recuperar) el que indica que és imprescindible fer un bon dessagnat per assegurar la mort dels animals. Tota aquesta fase d’atordiment i sacrifici es fa amb l’animal suspès cap per avall i subjectat per les potes en un ganxos. L’animal, abans no rep la descàrrega elèctrica en un bany elèctric estarà conscient i el procés d’estar penjat cap per avall subjectant tot el seu pes sobre les seves extremitats és estressant, pel que la llei estableix que els animals no poden passar en aquesta posició conscients més d’un minut.   Posteriorment a l’atordiment i abans que l’animal recuperi la consciència es fa el sagnat de l’animal (mitjançant la incisió de les dues artèries caròtides i les dues jugulars) que és el que provocarà la mort de l’animal passat un temps. Només un cop ens hem assegurat que l’animal és mort, pot passar llavors a la següent fase de l’escorxador, que és l’escaldat.

La marcada congestió al cap indica que aquest animal no es va dessagnar correctament i per tant, en un sistema d’atordiment reversible, existeix el risc que l’animal entrés viu a l’escaldat, la qual cosa està prohibida per la legislació actual. No obstant, no es pot descartar que l’animal morís per parada cardíaca abans de l’escaldat. La presència de les abrasions a les extremitats, per altra banda, també necessita de mesures correctores per evitar que es repeteixin.

Aquestes deficiències poden ser degudes entre d’altres a:

  • Una mida inadequada dels ganxos en relació a la mida dels animals.
  • Un treballador actuant de forma agressiva a l’hora de situar els animals en el ganxo.
  • Falta d’un dispositiu per permetre que els animals més pesats puguin reposar el pes sobre el pit en comptes de fer-ho sobre les extremitats.
  • Temps excessiu en suspensió abans de l’atordiment.
  • Aleteig o agitació excessiva dels animals que pot reduir-se amb llum blava, cortines que enfosqueixin l’àrea on són els animals, evitar sons estridents o posar com dèiem abans un dispositiu on pugui reposar el pit dels animals.
  • Animal mal estabornit que allargués l’aleteig i agitació més enllà del bany degut a descàrregues elèctriques prèvies a l’atordiment, amperatges insuficients o una alçada incorrecta del bany elèctric, entre altres factors.
  • Sagnat deficient per un mal estat de les ganivetes.
  • Control insuficient del sagnat per part dels operaris o dit d’una altra forma, falta d’una persona que repassi el sagnat per aquells animals que escapen de les ganivetes.

Altres indicadors de manca de benestar durant el procés del sacrifici son la presència d’hematomes aguts que ja vam tractar en una entrada anterior.

Volem agrair al Dr. Antoni Dalmau del programa de Benestar Animal de l’IRTA les seves contribucions i la revisió d’aquesta entrada. (EV)

Canal de pollastre amb lesions ulceratives als tars-metatars i congestió marcada al cap i coll.

Canal de pollastre amb lesions ulceratives als tars-metatars i congestió marcada al cap i coll.

Detalls de les lesions ulceratives bilaterals als tars-metatars, indicatives de que l’animal ha estat en suspensió i conscient mes temps del compte.

Detalls de les lesions ulceratives bilaterals als tars-metatars, indicatives de que l’animal ha estat en suspensió i conscient mes temps del compte.

Marcada congestió al cap i al coll indicatiu d’un sagnat deficient.

Marcada congestió al cap i al coll indicatiu d’un sagnat deficient.

 Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *