BLOG
Historial de consultes


23/11/2021 | Aviram
2

Hematomes en canals de pollastre

Rebem una consulta amb imatges de diferents canals de pollastres d’engreix afectades amb lesions similars i ens demanen la nomenclatura lesional correcta i una interpretació de les lesions observades.

La majoria de les lesions observades són envermelliments visibles a través de la pell i, en general, es corresponen amb hematomes aguts. Aquests es produeixen per l’extravasació i acumulació de sang en el teixit subcutani i muscular i es poden haver produït hores abans de la mort o fins a 10 segons després del sagnat. Un cop passat aquests 10 segons, les contusions a la canal ja no produeixen hematomes. Aquestes lesions agudes poden ocórrer durant la càrrega i descàrrega dels animals en el transport cap a l'escorxador i són indicadors de dèficits en benestar animal.

Algunes de les lesions presenten un aspecte groguenc – verdós. A partir de les 12 hores d’evolució d’un hematoma en l’animal viu es comencen a detectar productes de degradació de l’hemoglobina, fent que la coloració de l'hematoma subagut viri a coloració groguenca o verdosa. Quan el principal producte metabòlic és la bilirubina, l’hematoma adopta una coloració groguenca, mentre que la biliverdina aporta una coloració verdosa. La proporció d’aquests pigments depèn d’un seguit de variables on sembla que la temperatura ambiental n’és un factor important. Tot plegat indica que aquestes lesions provenen de contusions d’almenys 12-24 hores d’evolució. (AC)

Canal de pollastre. S’observa un envermelliment de l’ala a l’alçada del colze (hematoma agut).

Canal de pollastre. S’observa un envermelliment de l’ala a l’alçada del colze (hematoma agut).

En aquesta canal de pollastre s’observa un envermelliment de l’ala a la zona del colze i falanges (compatible amb un hematoma agut)

En aquesta canal de pollastre s’observa un envermelliment de l’ala a la zona del colze i falanges (compatible amb un hematoma agut).

Canal de pollastre en la que s’observa una coloració verdosa de l’ala a l’alçada del carp (compatible amb un hematoma subagut degut a la degradació d’hemoglobina en biliverdina).

Canal de pollastre en la que s’observa una coloració verdosa de l’ala a l’alçada del carp (compatible amb un hematoma subagut degut a la degradació d’hemoglobina en biliverdina).2 comment(s)


 1. Rosa
  23/11/2021

  Les agudes, podrien ser degudes a un mal ajustament de la quantitat de corrent rebuda durant l’atordiment? (que hagi arribat massa corrent i provoqui trencament de vasos)
  o bé, per aleteig dels animals pre-atordit, o fins i tot post-atordit en cas de que es despertin?
  Gràcies

  1. SESC
   25/11/2021

   Un excés de corrent podria provocar un patró de lesions de tipus petèquies de distribució més generalitzada diferent d’aquest patró focal que observem en les imatges. Aquest tipus de lesió (hematomes) és més aviat degut a traumatismes durant la manipulaicó, concretament a les ales quan es produeix un aleteig intens o cops al posar-los i treure’ls de les gàbies.

Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *