BLOG
Historial de consultes


09/08/2021 | Boví
4

Lesions tuberculoses no tuberculoses en una vedella

En una vedella de raça creuada de 11 mesos d'edat s'observen múltiples lesions granulomatoses als nòduls limfàtics mesentèrics. L'aspecte de les lesions és caseós i, al tall, crepita per la mineralització de les lesions. Els inspectors veterinaris remeten les mostres al SESC per confirmar un diagnòstic macroscòpic de tuberculosi bovina.

L'estudi histopatològic va donar la raó als inspectors: es van observar lesions de limfadenitis granulomatosa, compatibles amb tuberculosi bovina, i la tinció de Ziehl Neelsen va permetre identificar bacils àcid alcohol resistents a la lesió.

En canvi la PCR pel complex M.tuberculosis va donar un resultat negatiu, indicant que es tractava del que s'acostuma a anomenar un micobacteri no tuberculós.

El cultiu microbiològic i posteriors estudis moleculars van permetre identificar-lo com a Mycobacterium avium subs. avium.

Si bé en altres espècies com el porc domèstic o el senglar és força comú veure lesions tuberculoses causades per M.avium, no és una troballa freqüent en l'espècie bovina. L'origen del micobacteri podria estar en l'aviram i la localització de les lesions és indicativa d'una entrada digestiva. M.avium es considera micobacteri no tuberculós per que no provoca tuberculosi en l'espècie humana, tot i que si que pot provocar lesions en humans immunodeprimits. Desconeixem l'estat immunitari d'aquesta vedella o la dosi de M.avium que va ingerir, però és una possibilitat que cal incloure en el diagnòstic diferencial de lesions compatibles amb tuberculosi en boví. (EV)

Lesions granulomatoses compatibles amb tuberculosi als nòduls limfàtics mesentèrics d'una vedella.

Lesions granulomatoses compatibles amb tuberculosi als nòduls limfàtics mesentèrics d'una vedella.4 comment(s)


 1. Enrique Contreras Lorite
  09/08/2021

  Alucino…..El RE(CE)854/2004-29-4 CapV.Decisiones relativas a la carne.1e,1f y 1u.No me estraña que los turcos nos devolvieran el barco…..Si este es el nivel.

  1. SESC
   10/08/2021

   Articulo 33 del REGLAMENTO DE EJECUCIÓN (UE) 2019/627 DE LA COMISIÓN de 15 de marzo 2019

   Artículo 33

   Modalidades prácticas para los controles oficiales de tuberculosis en la inspección post mortem

   1. Si los animales han tenido una reacción positiva o dudosa a la tuberculina, o existen otros motivos para sospechar que hay infección, se sacrificarán por separado de los demás animales y se tomarán precauciones para evitar el riesgo de contaminación de otras canales, de la cadena de sacrificio y del personal presente en el matadero.

   2. La carne de los animales cuya inspección post mortem haya revelado lesiones localizadas compatibles con tuberculosis en diversos órganos o partes de la canal será declarada no apta para el consumo humano. No obstante, si se ha detectado una lesión tuberculoide en los ganglios linfáticos de solamente un órgano o en solo una parte de la canal, únicamente el órgano o la parte afectados y sus correspondientes ganglios linfáticos serán declarados no aptos para el consumo humano.

 2. Enrique Contreras Lorite
  09/08/2021

  Yo veo eso en un matadero a las 6 de la mañana y…..Canal decomisada.No me la juego.

  1. SESC
   09/08/2021

   Bueno no se trata tanto de decomisar la canal como de declarar oficialmente un nuevo foco de tuberculosis. La tuberculosis no se transmite por consumo de carne, a no ser que se trate de un cuadro muy generalizado con granulomas musculares y que esta carne no esté bien cocinada, por lo que un animal con lesiones tuberculosas localizadas puede ser declarado apto para el consumo humano.

Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha