BLOG
Historial de consultes


16/08/2021 | Boví
0

Limfadenitis piogranulomatosa per Actinobacillus lignieresii en una vaca

En una vaca, creuada, de 15 anys d'edat s'observa un augment de mida unilateral dels nòduls limfàtics retrofaringi i preescapular. Al tall s'aprecien lesions groguenques i lleugerament mineralitzades que generen una sospita de tuberculosi bovina.

L'estudi histopatològic evidencia lesions de limfadenitis piogranulomatosa bacteriana, amb imatges de Splendore Hoeppli que evidencien la presència de bacteris intralesionals. Es descarta, per tant, la sospita de tuberculosi.

El cultiu microbiològic permet aïllar  un creixement molt abundant que fenotípicament era compatible amb Pasteurella pneumotropica dels teixits lesionats. Per tal de confirmar-ho es va seqüenciar el gen que codifica per l'ARN ribosòmic 16S i aquesta seqüència va ser compatible amb Actinobacillus lignieresii.

Pasteurella neumotropica és un patògen, normalment oportunista, descrit principalment en rosegadors, però també se n'han descrit casos en conills, gossos i gats. També hi ha publicats uns pocs casos en persones immunocompetents, sovint, a conseqüència de mossegades d'animals.

A. lignieresii és l'agent causal de la llengua de fusta, però a la literatura s'han descrit alguns casos de limfadenitis en boví per aquest agent que, carcteristicament, s'associa al fenòmen histològic de Splendore hoeppli observat en aquest cas. (EV)

Text en vermell: Correcció.

Nòdul limfàtic preescapular d'una vaca amb una lesió piogranulomatosa.

Nòdul limfàtic preescapular d'una vaca amb una lesió piogranulomatosa.Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha