BLOG
Historial de consultes


24/02/2016 | Caça
0

Limfadenitis granulomatosa en un porc senglar

Un inspector d’una sala de tractament de carn de caça ens va remetre mostres de limfonodes traqueobronquials i preescapulars d’una canal de porc senglar (Sus scrofa) lleugerament augmentats de mida i molt endurits. Al tall presentaven lesions de coloració blanquinosa i mineralitzades.

L’estudi histopatològic va evidenciar grans àrees de necrosi, mineralització i presència d’un infiltrat inflamatori granulomatós (predominantment macrofags) amb presència de cèl·lules gegants multinucleades.  Aquestes lesions són compatibles amb tuberculosi.

La tinció de Ziehl Neelsen no va permetre la identificació de bacils àcid alcohol resistents, però el cultiu microbiològic va permetre obtenir un creixement que, mitjançant PCR, es va identificar com a Mycobacterium caprae. Aquest micobacteri és el principal causant de Tuberculosi en cabres, podent també infectar altres espècies com bovins, ovelles i fins hi tot a persones.

En porc senglar la localització on de forma més freqüent s’observen lesions de tuberculosi són els nòduls limfàtics submandibulars. L'aspecte de les lesions és variable: des de petits punts mineralitzats fins a un marcat augment de mida amb lesions granulomatoses blanquinoses mes o menys endurides.

Les sales de tractament de carn de caça són un punt important per la vigilància de l’aparició de brots de tuberculosi en la fauna salvatge.

 

Limfadenitis granulomatosa en els nòduls limfàtics traqueobronquials d’un porc senglar.

Limfadenitis granulomatosa en els nòduls limfàtics traqueobronquials d’un porc senglar.

Imatge del gel de PCR on es pot comprovar que banda corresponent al cultiu del senglar estudiat (Wild boar sample) coincideix amb el patró de M.caprae.

Imatge del gel de PCR on es pot comprovar que banda corresponent al cultiu del senglar estudiat (Wild boar sample) coincideix amb el patró de M.caprae.Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha