BLOG
Historial de consultes


07/04/2014 | Boví
4

Vigilància de tuberculosi als escorxadors

La Tuberculosi és una zoonosi causada per bacteris del complex Mycobacterium tuberculosis. A Catalunya, en els darrers 5 anys, els casos de tuberculosi en l’espècie bovina han disminuït força degut al programa que s’està duent a terme per eradicar aquesta malaltia.

En aquesta situació de baixa prevalença la vigilància passiva basada en detecció de lesions compatibles amb tuberculosi a l’escorxador adquireix una importància vital per detectar nous brots de la malaltia i poder-los controlar abans que afectin a altres ramats o a persones.

La tuberculosi presenta lesions característiques que consisteixen en la presència de granulomes, especialment en els limfonodes respiratoris (veure figures 1 i 2). És, per tant, necessari fer un diagnòstic acurat de totes les lesions granulomatoses que s’observin a l’escorxador. L’anàlisi laboratorial (histopatologia, PCR, cultiu microbiològic) permetrà diferenciar si es tracta de lesions causades per micobacteris o per altres etiologies que causen lesions macroscòpicament molt semblants com ara: fongs (veure figura 4), paràsits, algunes neoplàsies, etc...

Cal recordar que la tuberculosi no només afecta a l’espècie bovina, altres espècies domèstiques com la cabra també són susceptibles i s’ha comprovat que poden transmetre la malaltia a ramats bovins. També cal parar atenció a la presència de lesions als reservoris salvatges, especialment el porc senglar és un reservori de TBC a la península ibèrica.

A continuació podeu veure imatges d’alguns casos arribats al SESC en els darrers mesos.

Lesions compatibles amb tuberculosi en el limfonodes mediastínics d’un vedell.

Figura 1: Lesions compatibles amb tuberculosi en el limfonodes mediastínics d’un vedell.

Lesions compatibles amb tuberculosi en els limfonodes traqueobronquials de tres cabres reproductores.

Figura 2: Lesions compatibles amb tuberculosi en els limfonodes traqueobronquials de tres cabres reproductores.

Tuberculosi perlada en el remug d'una vaca de 8 anys.

Figura 3: Tuberculosi perlada en el remug d'una vaca de 8 anys.

Limfadenitis granulomatosa en el limfonode mesentèric d’un vedell de 9 mesos. L’estudi histopatològic va evidenciar que les lesions eren causades per fongs.

Figura 4: Limfadenitis granulomatosa en el limfonode mesentèric d’un vedell de 9 mesos. L’estudi histopatològic va evidenciar que les lesions eren causades per fongs.



4 comment(s)


  1. Dr. Kassa Demissie
    19/04/2019

    It is the best source of information for abattoir surveillance. Can I get the PDF of different working documents? I shall send you mine.

    1. SESC
      23/04/2019

      You can find them at the Agriculture department website:

      http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/ramaderia/sanitat-animal/

      But I’m afraid there’s no english version.

  2. SESC
    16/04/2014

    Comment from the “European Animal Health Professionals” group in LinkedIn:

    By Giancarlo Belluzzi

    Good considerations! But, take care: passive surveillance in the slhouses should be combined with purified proteine derivative interventions and, lastely, with Interferon test. Moreover traditional inspection is frustrated by last EFSA opinions on the biological hazards and risks.

  3. Roger Renne
    14/04/2014

    Excellent pictures. Very valuable information for pathologists in USA with little opportunity to see gross lesions of granulomatous inflammation. Well done.

Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *