Canal de cavall amb greix marró
En una euga de 5 anys s’aprecia un canvi de coloració del teixit adipós. Aquest presenta una coloració marronosa tant a nivell subcutani com el greix visceral (veure figures 1 i 2).
La sospita dels inspectors és una xantomatosi. En medicina veterinària aquest terme fa referència a un tipus de degeneració de les fibres musculars, també anomenada lipofuscinosi, on s’aprecia un dipòsit de pigment de lipofuscina en les cèl•lules musculars que li dóna una coloració marronosa. En medicina humana, en canvi, la xantomatosi fa referència a l’aparició de xantomes o dipòsits (nodulars) de teixit adipós, rics en colesterol i cèl•lules escumoses. Aquest últim quadre també es descriu en aus.
En el cas que ens ocupa, histològicament en el teixit adipós s’observa dipòsit de pigment en forma d’estructures esfèriques de mida i coloració variable (veure figures 3, 4 i 5) entre els adipòcits d’aspecte normal. Aquestes estructures es troben, molt probablement, a l’interior de cèl•lules fagocitàries, encara que no es pot discernir amb claredat. No s’aprecia necrosi del greix ni presència de lesions inflamatòries. El teixit conjuntiu presenta en algun punt una coloració basòfila amb petits dipòsits de calci i inflamació lleu. Les cèl•lules musculars no presenten alteracions.
L’aspecte microscòpic de la lesió fa pensar en un pigment de desgast, tipus lipofuscina o ceroide, que podria ser conseqüència d’una degeneració del teixit adipós. En aquest sentit la lesió es podria classificar com una lipodistròfia.
Per intentar caracteritzar-la es va realitzar una tinció de PAS que no va tenyir els glòbuls (normalment la lipofuscina es PAS+).

El teixit adipós presentava una coloració marronosa. En la imatge s’evidencia en el greix epicàrdic.