BLOG
Historial de consultes


16/04/2014 | Equí
2

El cavall de dents negres

Està descrit que certs pigments presents en els aliments poden provocar canvis en la coloració de les dents per que es dipositen en el ciment que recobreix les dents. Per exemple en animals que mengen remolatxes o inclús femtes. No hem trobat però, cap referència que relacioni el consum d'albergínies amb aquest canvi en cavalls, en qualsevol cas no es pot descartar.

Com a curiositat... hem llegit que, antigament, en alguns països asiàtics a les classes altes es fabricava un tint a partir de pells d'albergínies fosques per tenyir-se les dents de negre, aquesta pràctica es coneixia com a Ohaguro al Japó.

De totes formes els canvis de coloració d'orígen alimentari no solen presentar una distribució tant uniforme. Altres causes podrien ser una alteració congènita del ciment o degut a l'administració de fàrmacs, però tampoc està descrit.

Una altra possibilitat que podria explicar un canvi de coloració de les dents és que es tractés d'una fluorosi crònica, degut a l'ingesta d'aigua potable amb alts continguts en fluorur o la ingesta de pesticides que continguin sals de fluorur.

Coloració negra intensa de la dentició d’un cavall.

Coloració negra intensa de la dentició d’un cavall.

Totes les peces dentàries estan afectades de manera uniforme.

Totes les peces dentàries estan afectades de manera uniforme.2 comment(s)


 1. SESC
  07/05/2014

  Comment from Veterinary pathology group in Linked In:

  By Jean-Martin Lapointe
  Comparative Pathologist at McGill University

  That is very dark ! I haven’t seen anything like this before, but according to some quick googling, the pigment in eggplant peel is anthocyanins, which are known to color teeth, so the eggplant hypothesis for this change seems valid to me. Also, the fact that the outside is stained, but apparently not the internal layers (as seen on the worn surfaces), would tend to support an external cause rather than a systemic one.

 2. SESC
  17/04/2014

  Comment from “Livestock Health: International information portal for veterinarians” group in LinkedIn:

  Michele Johnson-Simpson, Animal Health Consultant

  Very interesting, other than color was there any more differences? Was it only in the enamel layer?

  Our answer: Non reported to us, at least. Just the enamel apparently!

Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat.
Ingressi el captcha