BLOG
Historial de consultes


29/03/2022 | Oví
0

Una partida de xais amb Maedi-Visna i malaltia de Morel (o dels abscessos).

Ens arriba una nova consulta referent a una partida de 230 xais de 2-3 mesos, on 100 d’ells presenten afectacions a un o varis dels següents òrgans: limfonodes, pulmons, ronyons, fetge, seroses peritoneals... també s’observen abscessos cutanis a la regió del cap (entre d’altres).

Ens remeten mostres representatives dels òrgans afectats. Els limfonodes remesos (consignats com inguinal i retrofaringi) presenten abscessos de grans dimensions (fins a 7-8 cm de diàmetre), amb contingut groguenc-verdós força fluïdificat. Els abscessos del cap tenen un aspecte molt similar. L’estudi histològic de totes aquestes lesions revela limfadenitis i panniculitis supurativa a piogranulomatosa en la que s’observen cocs agrupats en raïm o tètrades.  L’estudi microbiològic de totes les lesions coincideix en cultiu pur d’abundants colònies de Staphylococcus coagulasa +. Aquestes troballes són compatibles amb un cas de malaltia de Morel (infecció per Staphylococcus aureus subs. Anaerobius). Aquesta malaltia cursa amb abscessos de 4-10 cm generalment prop o dins de limfonodes, afectant freqüentment la zona parotídia, submandibular i retrofaringia del cap i coll.

El pulmó revela un patró nodular multifocal generalitzat, amb àrees nodulars irregulars discretes de 0,3 cm aproximadament i coloració grisenca repartides homogèniament per el fragment de pulmó remés. Microscòpicament aquests nòduls es corresponen amb focus de pneumònia intersticial crònica vinculada a fenòmens d´hiperplàsia inespecífics (pneumòcits, vascular, limfoide, etc.). Els ronyons presenten àrees irregulars multifocals a coalescents generalitzades de coloració pàl·lida, principalment a l’escorça renal. Es correspon histològicament amb la presència de nefritis intersticial crònica i glomerulonefritis membranoproliferativa difusa. Aquestes dues troballes són potencialment compatibles amb una infecció pel virus del Maedi-Visna. Remetem mostres per PCR front a tal virus al laboratori de NEIKER, que resulten positives en ambdós teixits. Tot i que Maedi-Visna és complex i variable, es sol caracteritzar per pneumònia intersticial (generalment difusa però ocasionalment multifocal generalitzada com en el nostre cas), les lesions renals ja comentades, i encefalitis no supurativa, aquesta última no confirmada en el nostre cas.

A banda, les lesions comentades a fetge i a peritoneu es corresponen amb cisticercosis i colangiohepatitis crònica d’origen parasitari (trematodes). La coexistència de tots aquests processos es podria explicar degut a un mal maneig sanitari de l’explotació, tot i que la presència d’infecció pel virus del Maedi-Visna, al tractar-se d’un procés crònic i consumptiu, podria facilitar o agreujar el desenvolupament d’altres patologies (com en el cas de la malaltia de Morell). (AC)

Limfonode inguinal. Es troba marcadament incrementat de mida, i a la secció allibera una gran quantitat de líquid groguenc-verdós.

Limfonodes retrofaringis. Tots ells presenten un aspecte molt similar a l'inguinal, comentat anteriorment.

Abscessos cutanis de la zona del cap. Presenten un aspecte similar a l'observat en els limfonodes, encara que en aquest cas no semblen associats (almenys aparentment) a limfonodes.

Detall histològic del material supuratiu. Entre les restes necròtiques i l’abundant quantitat de neutròfils es poden observar colònies bacterianes arranjades en raïm o tètrades (característic del estafilococs).

Pulmó. Es poden observar nòduls de 0,5 cm de diàmetre amb distribució multifocal generalitzada, de coloració grisosa. Tot i que la pneumònia intersticial causada pel virus de Maedi-Visna sol ser difusa, es descriu ocasionalment aquesta distribució amb patró multifocal nodular.

Detall histològic de la lesió observada anteriorment. Els nòduls es corresponen amb àrees d’inflamació intersticial alveolar i proliferació de pneumòcits de tipus II (pneumònia intersticial multifocal). Al detall a dalt a la dreta es pot veure una àrea no afectada, on s’evidencia que la lesió oblitera la pràctica totalitat de la llum alveolar.

Ronyó. Es pot observar una coloració pàl·lida multifocal generalitzada tant a la superfície renal com a la secció, a més de presentar una superfície lleugerament rugosa/irregular.

Detall histològic de la lesió renal observada anteriorment. A l’esquerra es pot observar un augment de cel·lularitat mesangial i engruiximent de membranes basals dels glomèruls (glomerulonefritis membranoproliferativa). A la dreta es pot veure pèrdua de parènquima renal per fibrosi i inflamació limfoplasmocitaria (nefritis intersticial crònica).



Afegeix un comentari

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats *